
Hvem bestemmer egentlig, hvad en influencer skal koste?

For hvordan værdiansætter man egentlig en influencer? Virksomhederne ved godt, at influencers kan tilføre en værdi, som er svær at måle og sætte en pris på. Men som virksomhed vil du bare gerne vide, hvad du skal punge ud med – og om den givne pris er berettiget? Eller om du bliver taget ved næsen af en influencer, agent eller et bureau, der udnytter, at værdiansættelse er en famlende gråzone?
Når vi som bureau får priser fra influencers eller agenter, er der tale om faste ’listepriser’. Priser, som fx dækker ét post på Instagram, én storyline eller én reel. Derudfra kan vi så sammensætte en samlet pris på content og præsentere for vores kunde.
Der er bare ingen gennemsigtighed omkring, hvorfor prisen er, som den er. Den største udfordring fra min side af bordet er, at der mangler parametre, vi kan bruge til at værdiansætte influencernes arbejde.
Ofte er priserne nemlig kun baseret på, hvor mange følgere influenceren har – frem for fx arbejdsbyrden eller den performance, influenceren i gennemsnit opnår på lignende opgaver. Der opereres altså i udbud/efterspørgsel, men der bliver sjældent sammenlignet influencerne imellem.
Alle prissætter selv, og der bliver generelt talt meget lidt om priser. Derfor bliver det ofte vores – altså bureauets – opgave at sælge én influencer frem for en anden til vores kunde.
Pris-parametrene: Et vigtigt redskab inden for influencer marketing
Når vi i bureaubranchen forhandler aftaler med influencerne på vegne af vores kunder, benytter vi os af en bestemt række parametre, såsom antal følgere, samarbejdets varighed, contentmængden m.m.
De nedenstående parametre hjælper os med at forhandle den rette pris på plads. Prissætningen bliver mere nuanceret, og vi får samtidig et andet forhandlingsgrundlag, når vi har alle informationer med.
På STEP værdiansætter vi influenten ud fra
-
Antallet af følgere
-
Udbud/efterspørgsel
-
Samarbejdets varighed
-
Rettigheder og eksklusivitet
-
Typen af content og mængde
-
Hvor meget skal godkendes af kunden vs. graden af kreativ frihed
-
Generel performance og mål
Kære influencers og resten af branchen: Vi skal turde tale om priser
Med udgangspunkt i ovenstående parametre baserer vi prissætningen på et gennemarbejdet grundlag. Her tages der også stilling til virksomhedens behov og formål med at bruge influencers.
Desværre oplever jeg, at influencerne ikke fastsætter deres priser ud fra parametrene. Og så forstår jeg godt, hvis man som virksomhed føler sig på bar bund, når det handler om at vurdere prisen.
Samtidig er det også så ærgerligt, når vi finder den rette influencer til vores kunde, men hvor prisen ikke hænger sammen. I sidste ende betyder det, at virksomhederne må gå på kompromis med valget af influencers, fordi økonomien ikke rækker. Eller at influenceren misser et potentielt samarbejde.
Der skal være god stemning hos både virksomhed og influencers
Alle skal betales en fair pris for deres arbejde, men det er også vigtigt at være realistisk og have nogle klare parametre at prissætte ud fra. Vi skal simpelthen væk fra at værdiansætte ud fra synes’ninger, vurderinger og fornemmelser. Antallet af følgere må ikke være den eneste ledestjerne.
Når det er sagt, kan værdien af influencermarketing selvfølgelig ikke udelukkende måles på hardcore performance som salg og konvertering. Influenterne bidrager også med troværdighed og en unik relation direkte til forbrugerne, hvor de får taletid hos eksisterende og potentielt nye målgrupper.
Det er unikt, da influencermarketing er den eneste markedsføringsform, der kan netop dette.
Speak up. Hvad er dine erfaringer med prissætning?
Jeg drømmer om, at vi bliver enige om, hvordan vi prissætter influenter. At vi alle – bureauer, agenter og influenter – tager udgangspunkt i de samme kriterier, så konkurrencen er fair, og virksomhederne kan beslutte ud fra mere saglige grundlag.
Jeg vil i hvert fald opfordre til, at vi taler sammen i branchen. Lad os ikke være så bange for at dele ud af vores erfaringer. Vi har alle en interesse i at holde gang i området, og nu har vi fået vist verden, at influenter er en faktor, der kan løfte et brands’ markedsføring. At det fortjener en plads i marketingsmixet.
Men området er stadig skrøbeligt, da det er baseret udelukkende på menneskers kuratering og stil. Så lad os ikke skyde os selv i foden ved at gå uprofessionelt til prissætningen.
Vil du høre mere? Fx om, hvordan du bedst bruger dine marketingkroner, når det kommer til influencer marketing?
Vi ved, at influencermarketing er en naturlig del af mediemixet for mange succesfulde virksomheder. Netop derfor har vi i The Unicorn en hel afdeling, der har specialiseret sig hardcore i netop eksekvering af influencerkampagner.
Vil du høre mere om mulighederne, så tag fat i Christina Carlsson.